Salam Sejahtera .Selamat menatap cerita-cerita merapu dari saya. Sila minggat jika anda rasakan blog ini tidak berfaedah untuk diri anda. Terima kasih....
Friday, March 03, 2006
pantun memartabatkan budaya Melayu!!!


Pantun Melayu , Pantun Melayu , Pantun Melayu !!!!!!!!! Nedstat Basic - Free web site statistics

 

 

 

Daripada pertuturannya, Pak Ungku jelas kecewa dengan sikap orang Melayu yang sudah mula melupakan pantun dan beralih kepada sajak moden. Nedstat Basic - Free web site statistics

"Ramai orang kini sangat tertarik dengan sajak moden, mereka tidak faham nilai pantun," katanya.

Bagi Pak Ungku, mereka yang beralih kepada sajak sebenarnya sudah ketandusan idea.

"Sajak itu tunjukkan minda dia itu sudah... kalau nak katakan bankrap orang marah. Memang tidak begitu kreatif bagi saya. Orang lain mungkin tak setuju tetapi itu kebebasan mereka," katanya.

Ditanya mengapa beliau terus memperjuangkan pantun ketika populariti seni kesusasteraan itu semakin tenggelam, Pak Ungku berkata ia sebagai cabaran berfikir.

 

Sumber : Petikan dari sembang sabtu Berita Harian 2 / 4 / 05
   Profesor DiRaja
   Ungku Aziz   
- Petikan di atas adalah komen / pendapat beliau mengenai sajak moden.

 

________________________________________________________________________       

 

Pantun suburkan budaya bangsa

Oleh ANI AWANG

PANTUN adalah genre kesusasteraan tradisional Melayu yang berkembang di seluruh dunia khususnya di Nusantara sejak ratusan tahun lampau. Pantun adalah simbol artistik masyarakat Nusantara dan ia adalah lambang kebijaksanaan berfikir. Pantun sering dijadikan sebagai alat komunikasi.

Pantun bersifat ringkas, romantik dan mampu mengetengahkan aspirasi masyarakat dengan lebih jelas. Ia begitu sinonim dengan pemikiran dan kebudayaan masyarakat nusantara dan Malaysia.

Di Nusantara, pantun wujud dalam 39 dialek Melayu dan 25 bukan dialek. Pantun juga didapati turut berkembang di selatan Burma, Kepulauan Cocos,

Sri Lanka, Kemboja, Vietnam serta Afrika Selatan (kerana pengaruh imigran dari Indonesia dan Malaysia).

Pantun di Malaysia dan Indonesia telah ditulis sekitar empat abad lalu. Malah, ia mungkin berusia lebih tua daripada itu seperti tertulis dalam Hikayat Raja-Raja Pasai dan Sejarah Melayu.

Menyedari kepentingan pantun dalam memartabatkan budaya Melayu, Jabatan Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Negara di Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Malaysia telah mengadakan Seminar Pantun 2006 di Auditorium Jabatan Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Seminar itu bertujuan mengetengahkan bakat-bakat baru di kalangan sektor korporat di samping memastikan generasi akan datang mengenali pantun sebagai seni tradisional Melayu yang unik.

Menurut Ketua Bahagian Kesusasteraan Tradisional Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Rogayah A. Hamid, pantun merupakan satu-satunya hak milik kekal bangsa Melayu yang tidak tercemar dalam pertembungan masyarakat dunia.

Oleh itu, kata beliau, usaha mengekalkan semula pantun terutama pada majlis-majlis tertentu haruslah dipelihara supaya kesenian itu dapat dikembalikan dalam kehidupan Melayu sarwajagat.

"Sayangnya hari ini kita melihat ada unsur-unsur yang cuba menodai ciri-ciri pantun dengan mempopularkan pantun dua kerat yang kononnya disesuaikan dengan kehidupan kosmopolitan,'' katanya dalam kertas kerja 'Kebijaksanaan Emosi Dalam Pantun' pada seminar itu di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Penggiat pantun, Abdul Halim Salleh (Abdul Halim R) dalam kertas kerja 'Berbalas Pantun dan Kaedahnya' pula menjelaskan:

"Pantun yang baik sepatutnya memiliki dua baris pembayang dan dua baris maksud. Kata-katanya harus diambil daripada kata-kata yang indah."

Menurut Rogayah, sejak zaman berzaman keindahan pantun memainkan peranan penting sebagai bahan hiburan bergurau senda dan juga meluahkan perasaan yang tersirat. Contohnya:

Jeling-jeling paku,

Paku masak lemak;

Siapa jeling aku

Aku cakap pada emak.

Contoh itu, katanya, melambangkan orang Melayu mempunyai kebijaksanaan yang tinggi dalam mengeksploitasi dan memanipulasi hal percintaan dan kasih sayang.

Malah, kata Rogayah, kebijaksanaan orang Melayu menjadikan pantun sebagai alat komunikasi dalam beberapa upacara penting seperti upacara merisik, meminang dan adat istiadat perkahwinan, pembuka bicara dalam adat istiadat diraja juga telah memberi gambaran orang Melayu sebagai satu bangsa yang unik.

Selain digunakan untuk berkomunikasi dalam beberapa adat istiadat, pantun juga dijadikan sebagai lirik dalam lagu-lagu Melayu lama seperti lagu Melayu asli, keroncong, dondang sayang, zapin, ghazal, canggung, beduan, seloka rakyat, bongai, belotah, barongan, tumbuk kalang, gendang Sarawak dan sebagainya. Contohnya:

Tuai padi antara masak,

Esok jangan layu-layuan;

Intai kami antara nampak,

Esok jangan rindu-rinduan.

Sehubungan itu, Rogayah berkata, secara jelas pantun dapat memperlihatkan kesopanan Melayu kerana percakapan dalam pantun sentiasa beralas, suka berkias ibarat kerana sikap tolak ansur yang tinggi dan merendah diri.

Pencemaran

Abdul Halim Salleh menjelaskan, pencemaran pantun berlaku kerana pemantun kerap kali tersilap dalam menyebut ataupun tidak dapat membezakan antara pantun dengan syair.

Menurut beliau, kesilapan pantun boleh terjadi apabila terlebih atau terkurang suku kata, pembayang tidak betul, tidak sama rima, rima akhir macam syair, baris pantun yang tergantung dan silap teknik dalam menulis.

Sementara itu, penulis dan penyelidik pantun tradisional Melayu, Dr. Harun Mat Piah dalam kertas kerja 'Sejarah Pantun dan Keindahannya' berkata, sejarah dan perkembangan pantun Melayu amat jelas membuktikan pantun adalah milik bangsa dan tamadun Melayu.

"Pemahaman terhadap pantun Melayu sewajarnya mengambil kira beberapa aspek sastera dan budaya Melayu sendiri termasuk ciri-ciri keunikan bahasa, aspek estetika dan etikanya, nilai dan pemikiran, jati diri dan pandangan dunia," tambah beliau.

Sumber : Utusan Malaysia 3 / 3 / 2006

 

Nedstat Basic - Free web site statistics

Posted at 12:02 am by gravesdigger
 

Previous Entry Home Next Entry
Setitik air.............

dalam lautan.................

Himpunan Tulisan Merapu , Jabatan Alam Maya & pelbagai bahan dan artikel yang beliau sukai.

Pautan Rencana saya
dlm. Utusan M'sia

(1) TABUNG HAJI


(2) PIN

(3) MUHASABAH PEKERJA

(4) MAKLUM BALAS

(5) KETELUSAN

(6) PEMIMPIN

(8) WAKIL RAKYAT

(9) SAMSENG

(10) BELUT & ULARPautan laman kimia

***
SPM ( kimia )>

Pautan laman sains***
Laman Sains SPM

Pautan gambar

***
Imej ( PENGGALI KUBUR)>

***
Cerita( HANTU KUBUR)>menu=false quality=high scale=noborder salign=LT wmode=transparent
bgcolor=#000000 WIDTH=124 HEIGHT=0 TYPE="application/x-shockwave-flash"
PLUGINSPAGE="http://www.macromedia.com/shockwave/download/index.cgi?P1_Prod_Version=ShockwaveFlash">
 
          http://gravesdigger.
blogdrive.com


        ">   Midi Indonesia


            Berita Harian


  

border=0 width=41 alt="">
If you want to be updated on this weblog Enter your email here:rss feed